∼ 63. KRČKI FESTIVAL FOLKLORA

Najava 63. Krčkog festivala folklora

Tradicionalna, 63. po redu otočna manifestacija „Krčki festival folklora“ održat će se 10. i 11. lipnja na Placi u Dobrinju.

Festival folklora otoka Krka utemeljen je još davne 1935. godine u Omišlju i najstarija je takva manifestacija u Hrvata. Od tada se, uz izuzetak ratnih i poratnih godina, ta manifestacija redovito odvija svake godine u drugom krčkom mjestu, predstavljajući uvijek iznova neke od temeljnih stupova krčke tradicijske kulture – autohtonog glazbenog i plesnog izričaja koji se unatoč izazovima modernog vremena, upravo zahvaljujući toj ali i brojnim sličnim manifestacijama, na otoku Krku i danas ljubomorno čuvaju.

Ovo je samo uvjetno nazvan festival, jer se radi o predstavljanju revijalnog tipa, bez biranja najboljih, a na njemu će se predstaviti tancuri, kanturi i sopci (plesači, pjevači i svirači sopela) iz svih dijelova našega Zlatnog otoka. Kako je to bio običaj i prošlih godina, i ove će godine festival bit će podijeljen u dvije večeri. Tako će se u subotu 10. lipnja gledateljima predstaviti članice i članovi dječjih skupina koje djeluju pri otočnim folklornim udrugama, a u nedjelju 11. lipnja nastupit će odrasli, iskusniji i ponešto stariji bodulski folkloraši.

Program:

Subota 10. lipnja – folklorne skupine (djeca)

19,00 sati okupljanje sudionika
19,30 sati mimohod dječjih folklornih skupina
20,00 sati otvorenje 63. Krčkog festivala folklora i nastup folklornih skupina

Nakon završetka programa prigodna večera za sudionike programa.

Nedjelja 11. lipnja – folklorne skupine (odrasli)

19,00 sati okupljanje sudionika na lukobranu
19,30 sati mimohod folklornih skupina
20,00 sati nastup dječjih folklornih skupina

Nakon završetka programa prigodna večera za sudionike programa.

(PREUZETO S PORTALA OTOK KRK)


Objavljeno: 5. lipnja 2017