∼ DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI PROSLAVJEN U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE GORIČKE U BATOMLJU

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja proslavljen je diljem otoka Krka,a središnja proslava za cijeli otok Krk održana je u starodrevnom svetištu Majke Božje Goričke u Batomlju kod Baške i to šestu godinu zaredom. Ovogodišnja proslava bila je posebna jer se ove godine obilježava 20 godina od slavne akcije Oluja kojom je slomljena agresija na Hrvatsku, zatim 600. obljetnica Svetišta (1415. godine na dan 5. kolovoza, na ovom je mjestu pao snijeg pri trećem čudesnom preseljenju kipa Majke Božje iz ondašnje crkvice u Jurandvoru)

Na ovom tradicionalnom okupljanju krčkih branitelja koje je rezultat inicijative Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka koju su prihvatili čelnici svih jedinica lokalne samouprave i ove se godine okupio veliki broj ne samo branitelja nego i domoljuba i vjernika kao i čelnici (čelnice) grada Krka i svih otočkih općina.

Svetoj misi je prethodilo polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik hrvatskim braniteljima smještenom u središtu Baške.

Svetu Misu predvodio je biskup Ivica Petanjak. Tom je prigodom rekao da kao što sva mjesta nisu jednaka tako ni sva vremena nisu ista, a današnje vrijeme nije isto kao vrijeme kad su branitelji prije više od dvadeset godina stvarali povijest. Upozorio je branitelje da te istine ostanu svjesni jer je hrvatski narod „kratke pameti“, odnosno kratkog sjećanja pa će njihova hrabrost, nesebičnost i požrtvovnost sasvim sigurno, iako nezasluženo polako padati u zaborav. Jedini koji nikad neće zaboraviti vašu plemenitu žrtvu je Bog – naglasio je biskup Petanjak i pozvao branitelje da se u okolnostima svjetovnog nerazumijevanja njihovih boli, patnji i strahova kojima danas svjedočimo okrenu vjeri i molitvi, odnosno krunici koju su braneći svoj dom i narod nerijetko nosili oko vrata. (preuzeto s portala OTOK KRK)

 


Objavljeno: 10. kolovoza 2015