∼ DRUGA NOĆ MUZEJA U VRBNIKU

 

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Vrbničko kulturno društvo Frankopan prvi dio programa Noći muzeja u Vrbniku posvećuje Vrbenskin meštrican. Doznajte tko su bile prve obrazovane žene u Vrbniku koje su poučavajući ostavile traga na generacijama Vrbenčana. Stare fotografije i razglednice meštrice Savi  vratiti će vas u školsko doba s početka stoljeća.

Sve će započeti na Placi Vrbničkog statuta gdje ćete imati prilike obići Knjižnicu obitelji Vitezić, Vrbničku glagoljsku tiskaru posvećenu vrbničkim glagoljskim tiskarima Blažu Baromiću i Dragutinu Parčiću, te etno zbirku Nede Trinajstić.

Znameniti muškarci obilježili su vrbničku povijest, no učinile su to i mnoge znane obrazovane i mnogobrojne neznane žene koje su na svoj način vrijednim rukama utkale sebe u unikatne ručno rađene predmete od konca, vune i tkanine. Upravo je tome posvećen drugi dio programa. Mještanke vješte u izradi ručnog rada prezentirat će vam kako se prelo, plelo, kako se našivalo, kako se dela tesnek…

Potom vas pozivamo na etno-radionicu pod nazivom Ruki – Če vridne ruki moru ako se malo odtakaju od mobiteli?!? Inspirirajte se starim etno detaljima i stvorite nešto novo, originalno i drugačije.

Svi sudionici radionice moći će ponijeti kao uspomenu originalni predmet inspiriran etno detaljima.

Za kraj pozivamo sve posjetitelje i sudionike na druženje.

 

Vrbničko kulturno društvo Frankopan – PROGRAM

 

18,00-22,00 h- OBILAZAK KNJIŽNICE OBITELJI VITEZIĆ, VRBNIČKE GLAGOLJSKE TISKARE I ETNO ZBIRKE NEDE TRINAJSTIĆ (STRUČNO VODSTVO)

Drugu Noć muzeja u Vrbniku započet ćemo predstavljanjem vrijednog inventara Knjižnice obitelji Vitezić utemeljene 1898., etno sobe u kojoj se većinom nalaze predmeti iz obiteljske zbirke Nede Trinajstić, te Vrbničke glagoljske tiskare posvećene Blažu Baromiću i Dragutinu Parčiću, utemeljene 2003., u kojoj se može vidjeti replika tiskarske preše. Na Placi Vrbničkog statuta vodit će Vas direktorica TZO Vrbnik Sanja Polonijo, prof. Mira Katunar i prof. Dina Valković.

18,35-19,00 h- VRBENSKE MEŠTRICE-POČECI OBRAZOVANJA ŽENA U VRBNIKU (PREDAVANJE)

U Domu na Škujici, profesorica Mira Katunar održat će predavanje o vrbenskin meštrican, počecima obrazovanja žena u Vrbniku, utjecaju meštric na generacije učenika, ali i općenito položaju žena u Vrbniku početkom stoljeća.

19,00-19,15 h- HARTULINI MEŠTRICE SAVI (IZLOŽBA)

Domagoj Gršković i Dina Valković predstavit će vam zbirku starih fotografija i razglednica iz života vrbenskih meštric s početka stoljeća.

19,15-19,45 h- VRIDNE RUKI NAŠIH SUMJEŠTANKI-PREZENTACIJA RUČNOG RADA (PREDSTAVLJANJE)

Vrijedne mještanke Vrbnika prezentirat će vam ručni rad – kako se prelo, plelo, našivalo, kako se delaju čufiće, kako se dela tesnek…

19,45-21,00 h- ČE SVE RUKI MORU AKO SE MALO ODTAKAJU OD MOBITELI?!? INSPIRIRAJ SE STARINSKIM I STVARAJ NOVO! (RADIONICA)

Na kreativnost inspiriranu etno detaljima pokušat će vas motivirati Željka Dobrinčić, Doris Ostrogović, Ivana Vadnov, Elizabeta Jurešić, Mira Katunar i Dina Valković. Stjepan Volarić prezentirat će kako se rade različiti čvorovi za vezivanje barke, tako da se i naši muški posjetitelji mogu uključiti. Za uspomenu sudionici će moći ponijeti kućama svoje rukotvorine.

21,00-22,00 h- ZAJEDNO U II. NOĆI MUZEJA U VRBNIKU (DRUŽENJE)

Na druženje uz domaće slastice – friti, pogaču i orihnjaču, pozivaju se svi posjetitelji i sudionici.

Znameniti muškarci obilježili su vrbničku povijest, no učinile su to i mnoge znane obrazovane i mnogobrojne neznane žene koje su na svoj način utkale sebe u povijest i baštinu Vrbnika.
Doznajte tko su bile prve obrazovane žene Vrbnika i kako su kroz tada vrlo cijenjeni poziv meštric počuvajući generacije Vrbenčana ostavile svoj dubok trag.
Doznajte i pogledajte kako su vrijedne ruke vrbenskih žena svojom kreativnošću i vještinom obogatile vrbničku etno baštinu.
I danas su poznate te starinske vještine, neka vas o tome pouče mještanke koje to još uvijek umiju!
Budite kreativni i inspirirajte se bogatom etno baštinom!
Dođite, naučite nešto novo! Svi ste pozvani!

(PREUZETO S SLIJEDEĆEG LINKA: http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/vrbnicko-kulturno-drustvo-frankopan-3/)


Objavljeno: 26. siječnja 2016