∼ FIUMARE 2015. – RIJEKA 20.-27.SVIBNJA

Četvrti Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare, Rijeka ove se godine održava u sklopu Međunarodnog projekta “Mala barka”, operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013. “Mala barka” je nastala suradnjom Županije Primorsko-goranske, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Izola i Općine Izola. Festival predstavlja praktični prikaz očuvanja i revitalizacije brodograđevne, pomorske, ribarske baštine i kulture življenja uz Mediteran na turistički atraktivan način. Festival su osmislili i provode ga volonteri iz brojnih udruga predvođeni “Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske,ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”, potpomognuti institucijama i tvrtkama.

“Mala barka”, odnosno “Fiumare” tako prikazuje male tradicijske barke na jedra u samom središtu Primorsko goranske županije i grada Rijeke – na Korzu, ali i u moru u Riječkoj luci kao i prvoj luci Rijeke – Mrtvom kanalu.

Male tradicijske barke glavne su “zvijezde” promenada i regata, njima jedre djeca u pratnji roditelja ne samo po moru već i po jezeru Bajer u planinskom predjelu Kvarnera – Gorskom kotaru.

Na ishodištu suvremene Rijeke, uz Mrtvi kanal prikazuju se vještine starih zanata, brodograditeljstva, izrade konopa, ribarskih alata, jedara, vještine navigacije…

Na istome se mjestu trguje autohtonim proizvodima tim “kulturnim dobrima” svakodnevnog života otočana, Primoraca, Gorana.

Kolorit povijesnih postrojbi, iskonski glasi klapa, gastronomija satkana od autohtonih namirnica, “modna revija”, odnosno parada brodova u Riječkoj luci, ribarska fešta i otvorene palube školskih i povijesnih brodova, muzeja i pomorskog fakulteta… sve to čini jedinstvenu atrakciju kulture života uz more i s morem. Ova manifestacija daje svakom posjetitelju priliku iskusiti barem djelić životnog stila Kvarnera. U turističkom smislu to predstavlja istinski doživljaj destinacije u svojoj punoj, istinitoj vrijednosti.

“Mala barka” – “Fiumare”, poziva na istraživanje “živog tkiva grada” kroz prostore koji stoljećima žive na isti način – tržnica, ribarnica, morska luka, Korzo – nekadašnja obalna crta …pripovijedaju svoju prošlost u realnom vremenu.

Naš način života, naša kulturna baština, prezentirani na ovome festivalu potvrđuju razloge porasta dolazaka turista u Rijeku i na Kvarner.

Budimo to što jesmo i budimo ponosni!

VIŠE O SVEMU OVDJE.

 

FIUMARE 2015.


Objavljeno: 15. svibnja 2015