∼ GLASOVANJE ZA OSOBU GODINE OTOKA KRKA 2015.

Rok za podnošenje primjedbi na predložene kandidate za Izbor osobe godine otoka Krka 2015. godine je završen. U uredništvo nije pristigla niti jedna primjedba, što je samo dokaz da svaka od predloženih osoba zaslužuje to priznanje. Tko će biti osoba godine otoka Krka u 2015. godini odlučit će čitatelji odabirom samo jedne osobe u Anketi na naslovnoj stranici Portala. Svatko može glasovati samo za jednog kandidata i to samo jednom. Nakon glasovanja, bit će vidljivo trenutno stanje glasova po pojedinom kandidatu, kao i ukupan broj glasača. Kandidat koji dobije najviše bodova postat će naj Bodul ili naj Bodulka 2015.

Glasovanje će trajati od 16. do 24. prosinca 2015. godine do ponoći. Stoga ako želite da vaš kandidat dobije upravo vaš glas, glasujte za njega isključivo u Anketi na naslovnici našega Portala u stupcu sasvim desno (ispod Prognoze vremena) jedino će se ti glasovi zbrajati. Glasove putem e-maila, Facebook stranice, u diskusiji ispod teksta ili bilo gdje drugdje nećemo uvažavati. Prisjetimo se još jednom trojice  predloženih kandidata za Izbor osobe godine otoka Krka za 2015. godinu. Kandidati su navedeni abecedno po prezimenu.

SRĐAN HULAK- Srđan Hulak, fotograf iz Krka, rođen je 1984. godine. Autor je više blogova gdje govori o potrebnoj pomoći ljudima s posebnim potrebama i onima koji su zaboravljeni od ostalih. Ove je godine pokrenuo projekt “Mali princ i prijatelji “. Radi se o seriji dokumentarnih fotografija, započetoj s njegovim sinom kojemu je dijagnosticiran pervazivni razvojni poremećaj iz autističnog spektra. Kroz njegov način borbe za svoje „mjesto pod suncem” u često netolerantnom svijetu, Hulak želi naglasiti da Mali princ nije sam. Takve djece ima mnogo i udruženim radom, okupljajući oko sebe roditelje koji imaju iste ili slične probleme, želi razbijati barijere u sustavu na koje roditelji te djece neprestano nailaze te napraviti platformu kroz koju će moći ispričati svoje priče. To su, za početak, dokumentarne fotografije te djece koje govore više od riječi…

 

IVAN PAVAČIĆ- Ivan Pavačić Jecalićev rođen je 1936. godine u Gostinjcu. Iako je po struci bliži graditeljstvu i arhitekturi, ljubav i zauzetost za tradiciju i kulturu otoka Krka i Hrvatskog primorja ono je što ga ispunjava.
Već od 1962. godine sustavno prikuplja građu nematerijalne kulturne baštine: narodne pjesme i plesove iz svakoga kutka otoka Krka. Sve ih precizno i strpljivo melografira, onako kako ih izvorno sopu i kantaju otočani srednjega i starijeg naraštaja. Do ove godine objavio je pet jedinstvenih radova (knjiga) s navedenom tematikom. U 2015. godini tiskana je šesta Pavačićeva knjiga, melografija duhovnoga sadržaja Staroslavenska misa – Dubašnica. Prije objavljivanja, misu je uvježbao zbor „Dubašnica“ te potom i pjevao iz njegovoga rukopisa prigodom velike tradicijske manifestacije, kolejanskog pira u Dubašnici, 18. siječnja ove godine.
Pavačić je i voditelj i učitelj u školama sopaca i školama pučkoga kanta koje ove godine djeluju u Dubašnici, Njivicama, Dobrinju, Vrbniku i Baški. Također, Pavačić je zaslužan i za organizaciju natjecanja sopaca u Pinezićima, gdje mladi sopci i kanturi svake godine pokazuju svoja glazbena znanja i vještine.
Ove je godine navršeno dvadeset godina rada na terenskom snimanju emisija pučke glazbe, čakavskoga govora i običaja. Emisija se emitira na prvome programu Hrvatskog radija. Na Pavačićevu inicijativu, Radio otok Krk uređuje i emitira emisiju Ognjišće, čiji je on suautor. U 2015. godini uredio je i snimio CD – Ovo su van kolejani, gdje sopu i kantaju dubašljanski sopci, kanturi i kanturice.
U ovoj je godini, njegovom zaslugom, snimljen trostruki CD/DVD album, naziva Da se ne zatore, s pučkom glazbom Dobrinja i otoka Krka, kao i dobrinjskom Staroslavenskom misom.

 

IVAN ŠABALJA- Ivan Šabalja – Guštin, rođen je 1949. godine u Portu. Po struci je kuhar, živio je i radio u Njemačkoj, Nizozemskoj i Americi, a po povratku na svoj otok, početkom 80-ih godina pokrenuo je obiteljski posao, odnosno izgradio pansion koji je, uz višegodišnje ulaganje i širenje, ove zime pretvoren u jedan od ljepših malih hotela na Jadranu.
Pored toga, Šabalja je ribar, veliki zaljubljenik u zborsko i klapsko pjevanje, kanat po staru te veliki zaljubljenik u tradicijsku i kulturnu baštinu našega kraja. Od 1995. godine voditelj je zbora „Dubašnica – Malinska „, a više od 40 godina svake nedjelje i blagdanom svira na orguljama i vodi zbor u Samostanu sv. Marije Magdalene u Portu. Posebno se zalaže za obnavljanje koralnog pjevanja po staru, a zaslužan je i za obnovu pjevanja staroslavenskih napjeva.
Kao predsjednik, pokretač i idejni vođa Dubašljanskih kolejana 2014./15. godine, najzaslužniji je za to da se taj običaj otrgnuo zaboravu i održao nakon dugih 26 godina, kada je također bio u organizacijskom odboru. Koliko su Kolejani bili važan događaj za Dubašnicu i cijeli otok, govori velik interes medija, pokroviteljstvo Ministarstva kulture te veliki broj sudionika. Svega toga ne bi bilo bez iznimnog angažmana Ivana Šabalje, koji je provodio jednu po jednu ideju, osnovao razne komisije i odbore, pisao govore, organizirao i dolazio na probe sa zborom, kantadurima i kantaduricama, folklorom, organizirao poduke u pjevanju, molitvi i općenito o ponašanju u koledvi, sudjelovao u snimanju i izdavanju CD-a Ovo su van kolejani, usmjerio i vodio novoizabrane Kralja i Kraljicu u njihovim zadaćama i stalno negdje u sjeni podržavao i bodrio Dubašljane da zajedno doprinesu uspjehu održavanja Kolejana.

 

Izaberite svog kandidata klikom miša na kružić ispred njegovog imena i pritisniteglasaj.

Kliknite ovdje da dođete na anketu u desnom stupcu.

(PREUZETO S PORTALA OTOK KRK)


Objavljeno: 17. prosinca 2015