∼ IZLOŽBA UMJETNIČKE KERAMIKE “GLAGOLJI GRAD” VEDRANE FRANELIĆ U VRBNIKU

U nedjelju 19. srpnja 2015. u 20,30 sati bit će otvorenje putujuće izložbe glagoljice u Domu na Škujici u Vrbniku, u organizaciji Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, a uz potporu Općine Vrbnik. Radovi će se moći razgledati do 27. srpnja, svakim danom od 19,00 do 22,00 sata, ulaz je slobodan.

Putujuća izložba glagoljice postavljena je tijekom 2014. u Rijeci, Omišlju, Bribiru, Osoru, Novom Vinodolskom i Zagrebu. Tijekom 2015. postavljena je i u Galeriji „Krsto Hegedušić“ u Petrinji u sklopu javnih potreba u kulturi, a napokon će biti postavljena i u jednom od najvećih glagoljaških središta i ishodištu Frankopana – Vrbniku. Cilj projekta je utvrditi interes građana za suradnju u stvaranju zajedničkog glagoljaškog brenda baziranog na umjetničkom proizvodu čija bi kvaliteta bila u službi afirmiranja prepoznatljivog kulturnog identiteta kroz povezivanje umjetnosti i glagoljice odnosno materijalne i nematerijalne baštine tj. inovativnom umjetničkom idejom stvarati prepoznatljivost Primorsko-goranske županije kao kolijevke glagoljaštva. Umjetnica Vedrana Franelić je za umjetnički izraz i inovaciju u dizajnu za kolekciju  Glagolji grad dobila 2013. Zlatnu medalju koju joj je dodijelio međunarodni ocjenjivački žiri na 38. Inovi-International Invention Showu u Zagrebu.

Kolekcija Glagolji grad uz 3D glagoljicu, Glagoljaške medaljone i Glagoljske servise spada u zbirku unikatne umjetničke keramike Vjedi slovo.

Iz recenzije izložbe izdvajamo riječi dr. sc. Anite Rončević: „Ekspresivni prikaz temelji se na istraživanju sinteze oblika, površina i tekstura. Skulpture su prikazane chiaro-scurim refleksijama protkanim efektima sitnih, uskih crta, tvoreći mrežastu dinamiku glazure. Različiti nepravilni oblici tvore ritmičke igre unutrašnjeg i vanjskog prostora, otvorenih i zatvorenih formi, lomova, raspuklina, šupljina, utora i vijugavih linija. U toj igri nazire se emocionalna uključenost autorice kroz glagoljaške uglate oblike oblikovane mekim ovalnim potezima…“.Theodor de Canziani piše: „Glagoljski znakovi u svojstvenom skulpturalnom ozračju sjedinjuju se u ljubavnom susretu s dvorima, gradinama i kamenom našim. Polazeći od štovanja spram baštine, djela čovjeka, dvora i slova, Vedrana Franelić zaokružuje taj svijet kamenom vedutom, aureolom zlatom urešenom rukom Majke Zemlje iz koje poniknusmo.“

Iz životopisa Vedrane Franelić: „…rođena je u Rijeci 30. rujna 1961. U Rijeci završava osnovnu i srednju školu te studij građevine (dipl.ing.). Njezino fakultetsko obrazovanje urodilo je spojem umjetnosti i matematike, a prirodna sklonost estetskom ambijentu činila je nit cjelokupnog njezina izraza kroz razne spektre umjetnosti. Bavljenje glinom kao medijem stoga predstavlja razumljiv kontinuitet njezina stvaralaštva, dodatno usavršen tečajevima umjetničke keramike koji su oplemenili već urođeni dar materijalizacije onog mentalnog u fizikalno, odnosno uprisutnjenje svijeta ideja u materiji, učinivši od puke materije ekspresiju višega svijeta, onog Platonovog i Plotinovog…“ Autorica je dosad održala  15 samostalnih izložbi, a sudjelovala je i na brojnim grupnim izložbama od kojih je 10 bilo međunarodnog karaktera.

Pozdravljamo njezinu izložbu posvećenu glagoljici napokon i u glagoljaškom Vrbniku i to upravo u tjednu u kojem će čak 50-ak polaznika učiti glagoljicu u Ljetnoj školi glagoljice koju već po treći put organizira VKD Frankopan u suradnji s Katedrom čakavskog sabora Kornić uz potporu Općine Vrbnik. Glagoljica je u Vrbniku živa, a posebno u ovom tjednu u kojem će se prožimati edukacija, umjetnost i dječja znatiželja.

(Autor teksta: Dina Valković)

Izložba umjetničke keramike „Glagolji grad“ Vedrane Franelić u Vrbniku


Objavljeno: 17. srpnja 2015