∼ MREŽA PUNIONICA ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE NA OTOKU KRKU

Na otoku Krku je trenutno u funkciji 11 punionica za električne automobile raspoređenih po cijelom otoku. Po dvije su u Krku i Baški a po jedna u Omišlju, Zračnoj luci Rijeka kod Omišlja, Malinskoj, Puntu, Dobrinju, Vrbniku i Šilu.

Punionice su dio cjelovitog projekta „Krk Smart Island“, u sklopu kojeg tvrtka Ponikve eko otok Krk zajedno s Hrvatskim Telekomom i ostalim partnerima, primjenjuje različita ICT rješenja za upravljanje nad svim otočkim servisima.

Trenutno je punjenje na javnim punionicama još uvijek besplatno za sve korisnike, međutim za očekivati je da će se u skorijoj budućnosti pristup javno dostupnim punionicama, kao i preuzimanje usluge punjenja naplaćivati kao tržišna djelatnost.

Iako su priključene na električnu energiju, iz sigurnosnih i komercijalnih razloga ePunionice su bez napona do trenutka identifikacije korisnika. Tri su načina identifikacije: putem RFID kartice, SMS poruke i kreditne kartice (mobilna aplikacija na mobitelu). Ukratko, ako se korisnik odluči za RFID karticu, može po nju doći osobno u Ponikve ili poslati zahtjev putem e-maila, nakon čega će personaliziranu T-RFID karticu dobiti na kućnu adresu. Tu karticu treba prisloniti na čitač magnetskih kartica na punionici („Login“), obaviti punjenje te se na kraju odjaviti, ponovnim prislanjanjem kartice na čitač.

Korištenje punionice putem SMS poruke također je vrlo jednostavno. Identifikacija se provodi tako da korisnik u tekst poruke unese ID kod punionice i pošalje ga na broj 709090. S računa pošiljatelja skida se iznos na ime troška punjenja. Završetak punjenja označava se odjavom na LCD zaslonu punionice.

Što se pak tiče korištenja kreditne kartice, korisnik treba preuzeti aplikaciju PlugSurfing na svoj pametni telefon, a da bi dovršio identifikaciju, treba pokrenuti QR code scener unutar aplikacije i skenirati QR kod na punionici te odabrati kreditnu karticu za terećenje troškova punjenja. Na kraju punjenja također je potrebno odjaviti se na LCD zaslonu punionice.

Više o tome može se vidjeti OVDJE, a lokacije punionica na otoku Krku OVDJE.

(PREUZETO S PORTALA OTOK KRK)


Objavljeno: 1. kolovoza 2016