∼ NOĆ MUZEJA 2016. NA OTOKU KRKU

Noć muzeja 29. siječnja 2016. na otoku Krku

VRBNIK

VRBENSKE MEŠTRICE – Počeci obrazovanja žena u Vrbniku
RUKI – Če sve ruki moru ako se malo odtakaju od mobiteli?!?

Vrbničko kulturno društvo Frankopan prvi dio programa Noći muzeja u Vrbniku posvećuje Vrbenskin meštrican. Doznajte tko su bile prve obrazovane žene u Vrbniku koje su poučavajući ostavile traga na generacijama Vrbenčana. Stare fotografije i razglednice meštrice Savi  vratit će vas u školsko doba s početka stoljeća.
Sve će započeti na Placi Vrbničkog statuta gdje ćete imati prilike obići Knjižnicu obitelji Vitezić, Vrbničku glagoljsku tiskaru posvećenu vrbničkim glagoljskim tiskarima Blažu Baromiću i Dragutinu Parčiću, te etno zbirku Nede Trinajstić.
Znameniti muškarci obilježili su vrbničku povijest, no učinile su to i mnoge znane obrazovane i mnogobrojne neznane žene koje su na svoj način vrijednim rukama utkale sebe u unikatne ručno rađene predmete od konca, vune i tkanine.
Upravo je tome posvećen drugi dio programa. Mještanke vješte u izradi ručnog rada prezentirat će vam kako se prelo, plelo, kako se našivalo, kako se dela tesnek…
Potom vas organizatori pozivaju na etno-radionicu pod nazivom Ruki – Če vridne ruki moru ako se malo odtakaju od mobiteli?!? Inspirirajte se starim etno detaljima i stvorite nešto novo, originalno i drugačije.
Svi sudionici radionice moći će ponijeti kao uspomenu originalni predmet inspiriran etno detaljima.

Program na dvije lokacije:

I. Placa Vrbničkog statuta 4, u okrilju nekadašnjeg Kneževog dvora

18,00 – otvorenje i najava programa u Knjižnici obitelji Vitezić

18,00 – 22,00 – obilazak uz stručno vodstvo

Knjižnica obitelji Vitezić / Vrbnička glagoljska tiskara / etno zbirka Nede Trinajstić

Drugu Noć muzeja u Vrbniku započet ćemo predstavljanjem vrijednog inventara Knjižnice obitelji Vitezić utemeljene 1898., etno sobe u kojoj se većinom nalaze predmeti iz obiteljske zbirke Nede Trinajstić, te Vrbničke glagoljske tiskare posvećene Blažu Baromiću i Dragutinu Parčiću, utemeljene 2003., u kojoj se može vidjeti replika tiskarske preše. Na Placi Vrbničkog statuta vodit će Vas direktorica TZO Vrbnik Sanja Polonijo, prof. Mira Katunar i prof. Dina Valković.

II. Dom na Škujici

18,35 predavanje prof. Mira Katunar Vrbenske meštrice – Počeci obrazovanja žena u Vrbniku

19,00 izložba Hartulini meštrice Savi. Domagoj Gršković i Dina Valković predstavit će vam zbirku starih fotografija i razglednica iz života vrbenskih meštric s početka stoljeća.

19,15 predstavljanje Ruki – vrijedne mještanke Vrbnika prezentirat će vam ručni rad – kako se prelo, plelo, našivalo, kako se delaju čufiće, kako se dela tesnek…

19,45 etno radionica za sve zainteresirane posjetitelje Če sve vridne ruki moru ako se odtakaju od mobiteli?!? Na kreativnost inspiriranu etno detaljima pokušat će vas motivirati Željka Dobrinčić, Doris Ostrogović, Ivana Vadnov, Elizabeta Jurešić, Mira Katunar i Dina Valković.Stjepan Volarić prezentirat će kako se rade različiti čvorovi za vezivanje barke, tako da se i naši muški posjetitelji mogu uključiti.

Za uspomenu sudionici će moći ponijeti kućama svoje rukotvorine.

21,00 – 22,00 – druženje za posjetitelje i sudionike Zajedno u Noći muzeja

Organizacija: Vrbničko kulturno društvo FRANKOPAN

Pokrovitelj: Općina Vrbnik.

Znameniti muškarci obilježili su vrbničku povijest, no učinile su to i mnoge znane obrazovane i mnogobrojne neznane žene koje su na svoj način utkale sebe u povijest i baštinu Vrbnika.
Doznajte tko su bile prve obrazovane žene Vrbnika i kako su kroz tada vrlo cijenjeni poziv meštric poučavajući generacije Vrbenčana ostavile svoj dubok trag.
Doznajte i pogledajte kako su vrijedne ruke vrbenskih žena svojom kreativnošću i vještinom obogatile vrbničku etno baštinu.
I danas su poznate te starinske vještine, neka vas o tome pouče mještanke koje to još uvijek umiju!
Budite kreativni i inspirirajte se bogatom etno baštinom! Dođite, naučite nešto novo! Svi ste pozvani! 
(Dina Valković)

 

PUNAT

A mamo ča je dobro, za prsti polizat

U puntarskoj galeriji Toš če u 18,00 sati započet će program za Noć muzeja kojeg organizira Kumpanija Štorije, a obilježit će ga mirisi i okusi tradicionalne i već pomalo zaboravljene kuhinje.

“Ćemo Van malo pravljat kako su kuhale naše babe i matere, pokazat ki letrat i svi skupa ćemo kušat domaći kruh, slanu ribu, kiselicu, kašu, palentu,hobotnicu zi kumpiron, frite, hrostulini i galetice… A da nan sve to gre lakše zdolu, ćemo popit i ki žmulj vina i zakantat će nan klapa Rašketa” – poručuju organizatori.

 

KORNIĆ

U organizaciji Katedre čakavskog sabora Kornić program će se održati u Korniću, u Etno kući.

Program:

18,00 – 18,45 Tvrtko Božić održat će predavanje Utjecaj biskupa Strossmayera na reformatorsko i prosvjetiteljsko djelovanje dr. Dinka Vitezića i biskupa Antuna Mahnića

19,00 – 19,30 sati Damir Kremenić govorit će o Branku Fučiću na Korniću.

18,00 – 19,00 sati održat će se radionica Pečenje kruha u krušnoj peći.

 

MALINSKA

Galerija sv. Nikole – Malinska priprema zanimljiv program pod nazivom “Malinska-Dubašnica-Porat – petstogodišnje duhovno i baštinsko središte otoka Krka”. Program će se održati u Samostanu sv. Marije Magdalene u Portu a trajat će od 18,00 do 23,00 sata.
Ovogodišnja Noć muzeja općenito u svom programu obuhvaća slijedeće segmente: Prikaz tradicije, kulturne baštine i života u samostanu Franjevaca trećoredaca u Portu. Važnost crkve, samostana, muzeja i lapidarija za mještane Općine Malinska-Dubašnica.

Program:

18,30 – 19,30 sati u crkvi će Mješoviti zbor „Dubašnica – Malinska“ pod vodstvom Ivana Šabalje otpjevati nešto iz bogate glazbene glagoljaške baštine, Ante Badurina održat će predavanje Povijest trećoredaca glagoljaša, Perica Dujmović i Milena Žic govorit će o umjetničkim znamenitostima u crkvi, a Slavoljuba Raguž o redu časnih sestara Sv. Križa

19,30 – 20,30 sati predavanje će održati Tomislav Galović: Knjižna baština; Petrica Mrakovčić i Ivana Mišković: Eksponati samostanske zbirke te Branko Jud: Priče uz stari toš.

20,30 – 21,30 u lapidariju pjevat će Mješoviti zbor „Dubašnica – Malinska“ pod vodstvom Iva Šabalje; Naš Fučić i njegov lapidarij. Glazbeni ugođaj obogatit će Anton Šuljić svojim duhovnim skladbama te Alida Mirković na violini.

Sve samostanske zbirke moći će se razgledati od 18,00 do 23,00 sata.

 

DOBRINJ

U dobrinjskom Društvenom domu s početkom u 18,30 sati gostuje kazalište “Merlin” s Molierovom predstavom Škrtac.

 

KRK

U Galeriji Decumanus od 18,00 do 23,00 sata bit će izložene fotografije poznatog krčkog fotografa Ivice Brusića Bruje na temu Krk – mjene u vremenu.
Sa istog mjesta s kojega su stari fotografi uslikali grad, neki i prije više od 100 godina, Brujo je ovih dana učinio isto.

 

 


Objavljeno: 26. siječnja 2016