∼ ODRŽANO SVEČANO PROGLAŠENJE OSOBE GODINE OTOKA KRKA ZA 2016. GODINU

 

 

U vrbničkom Domu na Škujici, u petak, 6. siječnja 2016., održana je svečana dodjela plakete Goranu Mareviću i priznanja Marici Stašić-Milić. Svečani program je organizirao nakladnik ovog internetskog portala Udruga „Krčka beseda“ uz veliku pomoć Općine Vrbnik.

Podsjetimo se, na sam Božić, proglašena je osoba godine otoka Krka 2016.

Dosad su tu laskavu titulu nosili Miranda Šebelja (2011.), Petar Bajčić (2012.), Anton Juranić-Pivac (2013.), Mirjana Skomeršić (2014.) i Ivan Šabalja (2015.).

Glasovanje je krenulo 14. prosinca 2016., a za 2016. godinu čitatelji su predložili dvije valjane kandidature. Predloženi su: poznati krčki volonter koji djeluje u više udruga, ali vrlo vjerojatno je najpoznatiji u ulozi tajnika Udruge maslinara „Drobnica“ Goran Marević (53) iz Krka, te poznata krčka kulturna ambasadorica i pjesnikinja Marica Stašić-Milić (79) iz Vrbnika. Glasovanje je završeno 25. prosinca 2016., a pobjedu i titulu osobe godine, s 1915 glasova naprama 1318 glasova, ponio je Goran Marević koji se tako pridružio petorici najBodula.

Podjela plaketa i priznanja

Prigodni program svečane dodjele vodila je moja malenkost Ivan Dermiček, a sekundirao je urednik Nezavisnog portala otok-krk.org Milovan Kirinčić. Na početku programa prisjetili smo se nažalost preminulog dobitnika nagrade osobe godine otoka Krka za 2012. godinu Petra Bajčića, te je odana minuta šutnje za ovog legendarnog krčkog narodnog ljekara i travara.

S obzirom na poprilično burovito i hladno vrijeme, Dom na Škujici bio je jako dobro popunjen, a skupilo se negdje oko 40-ak ljudi koji su nazočili ovoj svečanoj prigodi. Kako to i priliči, nominiranima je posvećen poseban prostor za njihovo predstavljanje.

Publici je prva bila predstavljena drugoplasirana Marica Stašić-Milić koja s nevjerojatnim zanosom i talentom aktivno djeluje na krčkoj kulturnoj sceni u dvojakoj ulozi: kao čuvarica kulturne baštine Vrbnika i otoka Krka, te kao pjesnikinja. Njezina građa pohranjena je u zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku. Njezine pjesme i tekstove poznaju čitatelji Novog lista, Krčkog kalendara, kornićarske Tikvice svetoga Jakova, Vrbničkih vidika, Krčkog vala, portala otok-krk.org, Hrvatskog radija… itd. Krajem 2015. godine izdana joj je zbirka pjesama „Perli moga grada“, a uvrštena je u „Antologiji pjesništva otoka Krka“ urednice prof.dr. Katice Ivanišević. Dobila je posebno priznanje za pučke pjesnike „Drago Gervais“ (1997.), Zahvalnicu Instituta za etnologiju i folkloristiku za izuzetno vrijednu tradicijsku, etnografsku i folklorističku građu, te Zahvalnicu TZO Vrbnik (2008.).

Marici Stašić-Milić je priznanje i prigodne poklone sponzora uručio je Milovan Kirinčić, a vlasnica krčkog salona ljepote „La Bellezza“ Mladena Cvitković uručila je drugoplasiranoj poseban poklon. Stašić-Milić je pozdravila sve okupljene prigodnim govorom.

Goran Marević – šesti dobitnik titule osobe godine otoka Krka

Spomenuto je da je Goran Marević možda većini otočana poznat kao tajnik Udruge maslinara „Drobnica“, a baš se prošla godina može uvjetno rečeno interpretirati kao kruna njegovog djelovanja u „Drobnici“. Naime, Goran Marević je, nakon više godina mukotrpnog rada, sa svojim suradnicima uspio ishoditi veliko priznanje za krčko maslinovo ulje u obliku europske oznake izvornosti.

Međutim, ovaj aktivan Krčanin, rođen 1963. godine u Rijeci, nije samo aktivan u i oko maslina, njegov volonterski rad se širi na više područja kojima je – može se bukvalno zaključiti – zajednički nazivnik briga za poljoprivredni i ruralni razvoj otoka Krka. Osim što djeluje kao član predsjedništva UVDR-a Krka, ovaj je najBodul 2016. pomaže u mnogim projektima s EU predznakom. Bio je jedan od inicijatora osnivanja LAG-a Kvarnerski otoci, osnivač je udruge sirara Krka, a pokrenuo je i postupak zaštite krčkog ovčjeg sira! Od predstavnika krčke vlasti dobio je suglasnost za formiranje ribarskog LAG-a koji bi iz EU povlačio novčana sredstva kojim bi se rješavali problemi ribara i ribarske infrastrukture. Mnogo je učinio i čini na sprečavanju nezakonitog branja smilja. U zaključku, Goran Marević je vrlo aktivan i svestran volonter koji ne pokazuje znakove umora pri promicanju otoka Krka i njegovih najpoznatijih proizvoda.

Ivan Šabalja, osoba godine otoka Krka 2015., uručio je plaketu Goranu Mareviću – osobi godine 2016., a nagrade su podijelili Milovan Kirinčić. Petar Kopanica/knez Mikula IV. iz „Krčkog vala“, te Valentin Lleshi, vlasnik zlatarne „Valentin“ iz Malinske.

Marević se obratio okupljenima, vidljivo počašćen titulom, u dirljivom obraćanju zahvalio se svima, a ponajprije njegovim roditeljima.

Na kraju manifestacije, obratila se i načelnica Općine Vrbnik Marija Dujmović-Pavan koja se zahvalila organizatoru Udruzi „Krčka beseda“ i portalu otok-krk.org, čestitala dobitniku Goranu Mareviću, ali i uručila novčanu nagradu Marici Stašić-Milić za njezin dosadašnji rad.

Druženje se nastavilo uz prigodnu zakusku, a svakako bi na kraju teksta valjalo spomenuti sponzore koje su omogućili da se održi ova svečana dodjela priznanja, a to su: Općina Vrbnik, Turističke zajednice Grada Krka i Općina Malinska-Dubašnica i DobrinjTrgovina Krk iz Malinske, Kvarner Punat Trgovine, novinsko-nakladnička kuća Glosa iz Rijeke, Krčki val, salon ljepote La Bellezza iz Krka, zlatarna Valentin iz Malinske i Elektro Ana iz Malinske.

Prisutnim predstavnicima sponzora zahvalnica je bila uručena na licu mjesta, dok će ostali koji nisu mogli doći – otkriva nam urednik ovog portala – dobiti svoju poštom.

(Ivan Dermiček)

(PREUZETO S PORTALA OTOK KRK)

VIŠE O SVEMU MOŽETE PRONAĆI OVDJE.


Objavljeno: 9. siječnja 2017