Osnovna škola Vrbnik

Osnovna škola Vrbnik

Osnovna škola Vrbnik
Osnovna škola Vrbnik

Razna mjesta slave 100., 150. i 200 godišnjicu postojanja škole u svojim mjestima, međutim školstvo u Vrbniku seže mnogo dalje u prošlost. Ono je povezano sa starodrevnim seoskim kaptolom  u Vrbniku koji je postojao već u 11. stoljeću, a vjerojatno i prije. Radi se o isključivo „privatnim školama“ koje su se održavale kod kuće.

Domaće privatno školstvo nesmetano se razvijalo i za vrijeme Mletačke republike ( 1480.-1797. ). Domaći svećenici, članovi ladanjskog kaptola u Vrbniku, neometano su držali privatne škole, njegovali hrvatski jezik i glagoljsko pismo te su tako odgajali mladiće za svećenike, notare i slična zanimanja. Jedini uvjet za držanje privatne škole bila je biskupova dozvola.

Vjerno svjedočanstvo o glagoljaško kleričkoj školi u Vrbniku, za novije doba, pruža nam J.Petriš koji kao starac od 70 godina ističe činjenicu kako je Vrbnik uvijek imao puno svećenika, iz razloga što je Vrbnik uvijek imao dobre i sposobne učitelje koji su držali školu i spremali dječake za svećenike.

Privatne škole koje su svećenici redovito držali u svojim kućama, Austrija je zabranila 1819. godine, a 1822. otvorila je njemačko-talijansku glavnu školu  u Krku koju su morali pohađati svi oni koji su htjeli ići u sjemenište i kasnije u bogosloviju kao i sva ostala djeca s otoka Krka. Ali usprkos zabranama i prijetnjama oni koji su se usudili i dalje su držali privatne škole i to za mušku djecu od 6. do 12. godine.

Početkom školske godine 1835./36. počela je redovito raditi početna ( trivijalna ) muška škola to zato kako bi se napokon riješilo pitanje privatnih škola u Vrbniku, koje su držali vrbnički glagoljaši sve do 1836. usprkos prijetnjama o globi. Službu učitelja vršio je pop Mate Volarić Rušin koji je bio zato osposobljen i kvalificiran, službu je vršio besplatno. Zbog izvanrednih uspjeha njegova je škola 1840./1841. postala javna ( državna ) početna škola. Za potrebe škole vrbnička općina je 1841.godine uz pomoć vlade u Trstu – adaptirala negdašnji Frankopanski „Knežev dvor“ na trgu, zvan kasnije „Polača“( pučka ) tako da je staro zdanje podigla na jedan kat. Godine 1848. bila je u Vrbniku osnovana i početna osnovna škola za žensku mladež, u početku se škola za žensku mladež držala u privatnim kućama dok je 5.svibnja 1849. obuka počela u školi.

Godine 1872. općina je nadogradila i drugi kat – za početnu djevojačku školu. U toj se zgradi na Placi nalazila osnovna – pučka škola, 1945. sedmogodišnja pa osmogodišnja škola sve do 1973. godine, kad je u rujnu te godine „Na Recu“ otvorena nova, suvremena i moderna zgrada za djecu vrbničkog područja.

Osnovna škola danas djeluje kao područno odjeljenje u sklopu jedinstvene osnovnoškolske ustanove za otok Krk, OŠ Fran Krsto Frankopan sa sjedištem u Krku.

Osnovna škola Fran Krsto Frankopan obuhvaća sve četverogodišnje i osmogodišnje škole na otoku Krku sa zajedničkom upravom smještenom u krčkoj, ujedno i matičnoj školi.

U školskoj godini 2013./2014. Osnovnu školu u Vrbniku pohađa 86 djece.

Kontakti:

OSNOVNA ŠKOLA FRAN KRSTO FRANKOPAN – KRK
Ravnatelj: Serđo Samblić
Adresa: Frankopanska 40, 51500 Krk
Telefon/ fax. : 385 (0)51 661 929
E-mail: os-krk@skole.t-com.hr

OSNOVNA ŠKOLA VRBNIK
Voditeljica: Milena Džeko
Adresa: Retec 5, 51516  Vrbnik
Telefon: 385 (0)51 857 085