∼ PREDSTAVLJENA KNJIGA MARICE STAŠIĆ MILIĆ “PERLI MOGA GRADA”

U organizaciji Katedre čakavskog sabora Kornić i Vrbničkog kulturnog društva Frankopan u vrbničkom je Domu na Škujici u subotu, 17. listopada 2015. predstavljena knjiga poezije vrbničke pjesnikinje Marice Stašić Milić Perli moga grada. Pred sedamdesetak okupljenih knjigu su predstavili prof. Marija Gračaković, koja je uredila knjigu i napisala pogovor, prof. Ivana VladiloDamir Kremenić u ime nakladnika Katedre čakavskog sabora Kornić i naravno sama autorica Marica Stašić Milić. Nakon što su Ivan Pavačić i Ivo Volarić na sopelama odsopli mantinjadu, moderatorica Marija Gračaković je pozdravila sve prisutne, a to je isto napravio i predsjednik Katedre čakavskog sabora Damir Kremenić i zahvalio se svima koji su materijalno pomogli da ova knjiga ugleda „svjetlo dana“.

Marija Gračaković je potom rekla nekoliko rečenica o autorici ove knjige. Čuli smo da je rođena u Vrbniku gdje je završila osnovnu školu, a osmoljetku u Krku. Udajom za Antona Milića i njegovim odlaskom „na more“ preselila se u Rijeku. Ponekad mu se i ona znala pridružiti na njegovim putovanjima. Godine 1982. ponovo se sa suprugom vraća u Vrbnik kako bi poslije smrti majke Karmele bili od pomoći ocu Franu. Tu su u njoj oživjela sjećanja na majčine i bakine besedi išenterice, te ih je, kao i užance svojih starih s radošću i ljubavlju pričala i pjevala svojoj unučadi Kristini i Dominiku. Napisala je preko dvjesto šenteric (šale na svoj i tuđi račun) i štrolig (duhovito ispripovijedanih istinitih priča).

Njezini su brojni radovi (kazivanja, rukopisi, pjesme, priče, predaje, šenterice, proverbiji, besedi…) pohranjeni u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a kazivanja o životu, ljudima i običajima u Vrbniku kazivana u emisijama Radio Rijeke objavljena u knjizi Vlaste Sušanj-Kapićeve Judi i užanci 1999. godine. S pjesmama je zastupljena i u Antologiji pjesništva otoka Krka autorice Katice Ivanišević (2014.)

Godine 2008. objavljena je prva samostalna knjiga Marice Stašić Milić Šepićani serca moga, Kazivanja o životu i običajima u Vrbniku na otoku Krku. U njoj otkriva sliku tradicionalnoga života u skladu s prirodom i običajima. Nova zbirka pjesama Perli moga grada svojevrsni je nastavak nadahnutog autoričinog iskaza, njezine ljubavi i odanosti rodnome gradu i njegovim ljudima – zaključila je prof. Gračaković.

Prof. Ivana Vladilo pročitala je svoj lirski osvrt Habat zemlju kako diše nakon čitanja prve knjige Marice Stašić 2006. godine, a koji je objavljen u ovoj knjizi.

U nastavku programa Primorka Volarić, Marija Trinajstić Božić i Marina Valković pročitale su nekoliko pjesama iz ove zbirke, a Vrbenske kanturice oduševile su pjesmom sve prisutne.

Da kažem i nešto i o samoj knjizi. Na 114 stranica objavljene su autoričine pjesme podijeljene u četiri poglavlja: Sustraj z drevnin gradon, Na steni kuća stara spi, Ma ki si to ti i More va kervi. U dodatku knjige nalazi se pjesma Marici Stašić Milić Libri i foji autorice Vlaste Sindik-Pobor, osvrt Habat zemlju kako diše prof. Ivane Vladilo, pogovor Marije Gračaković Tanane niti vjere u ljubav kao povezni motiv u poeziji Marici Stašić Milić te dodatak o autorici. Nakladnik knjige je Katedra čakavskog sabora Kornić, tiskana je u Tiskari Sušak iz Rijeke, a naslovnicu je oblikovala mag. teol. Emili Ilić. Oni koji nisu mogli doći u Vrbnik, moći će doći na predstavljanje ove knjige u Etno kuću Kornić 7. studenoga 2015. (PREUZETO S PORTALA OTOK KRK)


Objavljeno: 19. listopada 2015