∼ PREPORUKA – LEGIONELLA

Nastavno na činjenicu kako dio objekata nije bio u funkciji kroz duže razdoblje postoji potencijalni rizik pojavnosti Legionella u vodovodnim sustavima takvih objekata.

Posebno se to odnosi na javne ustanove poput škola, vrtića, bolničkih odjela koji nisu bili u funkciji, sportskih i rekreacijskih objekata, turističkih objekata i drugo.

Stagnacijom vode u vodovodnim sustavima stvaraju se idealni uvjeti za razvoj Legionella, a time i rizik za pojavu legionarske bolesti.

Stoga predlažemo kako je potrebno provesti preventivne postupke suzbijanja legionarske bolesti u objektima koji se privremeno nisu koristili, a što minimalno uključuje ispuštanje vode na svim izljevnim mjestima u toplom i hladnom krugu u trajanju najmanje 20 minuta (slavine, tuševi, vodokotlići i slično) za vrijeme dok objekti nisu u funkciji, a sve kako bi se onemogućila stagnacija vode u cijevima, te na taj način smanjio rizik od pojavnosti Legionelle.

Prije početka ponovne redovite upotrebe predmetnih ustanova predlažemo da proslijede ovu obavijest svim ustanovama na svom području kako bi se provele standardne mjere za suzbijanje legionarske bolesti.

S poštovanjem,

Damir Malenica
Savjetnik za poslove civilne zaštite i sustava kvalitete I

Primorsko-goranska županija
Ured Županije
Adamićeva 10/V, HR-51000 Rijeka
T +385 51 351 645
F +385 51 351 613
E damir.malenica@pgz.hr
W www.pgz.hr

Objavljeno: 29. travnja 2020