∼ PROJEKT UREĐENJA PARKA NA TRGU SV. IVANA

“Ovaj projekt je proveden uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Primorsko-goranske županije”

 

1. NAZIV PROJEKTA: Uređenje parka na Trgu Sv. Ivana u Vrbniku

2. LOKACIJA PROJEKTA: Općina Vrbnik, naselje Vrbnik, k.č. 189, k.o. Vrbnik

3. INVESTITOR: Općina Vrbnik, Trg Škujica 7, 51516 Vrbnik

4. KRATKI OPIS PROJEKTA:

Nasuprot parkiralištu u samom centru Vrbnika, izvan prostora nekadašnjih gradskih zidina nalazi se park u kojem se nalazi spomenik palim mještanima u svim ratovima.

Spomenik predstavlja figuru palog borca koji u svojoj ruci umjesto oružja drži otvorenu knjigu što predstavlja posebnost koja se ne može vidjeti na drugim mjestima, a koja ukazuje na značenje i položaj knjige u životu Vrbnika. Kip je izgradio sušački kipar Vinko Matković. Podignut je poslijeratnih godina na spomen i u čast poginulih u borbi protiv okupatora. I dok su drugdje na spomenicima posvećenim toj temi borci bacali bombe i pucali iz pušaka, ovdje u Vrbniku stoji čovjek s knjigom u ruci. Izborom knjige-riječi umjesto oružja, odaslana je jasna poruka: dijalog umjesto nasilja. Danas je park u vrlo lošem stanju što ujedno narušava sami ulazak u centar naselja ali i izgleda crkvice sv. Ivana Krstitelja koja je smještena i neposrednoj blizini parka i zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro.

Cilj ovoga projekta je uređenje parka kako bi se realizacijom navedenog između ostalog doprinijelo i okolišnoj valorizaciji kulturnog dobra-crkvice sv. Ivana Krstitelja.

Kako se park nalazi u samom centru Vrbnika, odnosno u blizini parkirališta za izletničke autobuse, njegovim uređenjem osim što bi se uljepšao okoliš oko predmetne crkvice stvorila bi se i lokacija na kojoj bi turisti nakon turističkog obilaska Vrbnika mogli odmoriti u novouređenom parku i slegnuti svoje dojmove prije no što krenu dalje. Tako bi spomenuti park dobio i ulogu odmorišta za izletnike. Poznato je kako je Vrbnik izletišno mjesto koje u razdoblju od travnja do studenog posjećuju brojni izletnici kako iz raznih krajeva Hrvatske tako i iz inozemstva. Riječ je organiziranim izletnicima koji dolaze u posjete ugostiteljskim objektima na području Vrbnika i obilasku kulturne baštine (Biblioteka Vitezić, najuža ulica..). Broj izletnika u jednome danu prelazi brojku od 1000 što dovoljno govori o atraktivnosti Vrbnika kao izletišne destinacije i opravdanosti ulaganja u uređenje predmetnog parka. Prvenstveni motiv njihova dolaska u Vrbnik je degustacija vrbničke žlahtine i domaćih specijaliteta no prije odlaska na degustaciju slijedi razgled znamenitosti Vrbnika. Na taj način spojene su kultura i gastronomija Vrbnika. Novouređeni park biti će idealno mjesto i za sve ljubitelje knjige da pročitaju koju stranicu na mjestu gdje i sam spomenik pokazuje kako je od svega vrjednija i trajnija knjiga, odnosno biti će to mjesto gdje će svatko pronaći svoj razlog da barem na kratko zastane i sjedne u istoimenom parku.

Projektirano uređenje je u kontekstu postojećeg uređenja sa maksimalnim mogućim zadržavanjem postojećeg stanja i postojećih vrijednosti. Zahvat se svodi na oblaganje postojećih zidova i uklanjanje zelenila koja je u fazi sušenja. Postojeći spomenik pomaknuti će se u lijevo, a između spomenika i crkvice, u samom parku biti će izgrađena fontana kako bi i spomenik i crkvica dobili posebno značenje. Na novoformirani prostor smjestiti će se i klupe za sjedenje, a iza spomenika zasaditi će se gusto zelenilo, visine cca 2 metra. Predviđena je i montaža 4 jarbola za zastave, sve će se lokalno osvijetliti, čime će se posebno naglasiti spomenik, fontana i zastave u samome parku, a posredno i crkvica Sv. Ivana Krstitelja koja se nalazi uz sami park.

 

PROJEKT UREĐENJA MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

NACRTI UREDENJA PARKA NA TRGU SV. IVANA U VRBNIKU

PRIJAVA POČETKA RADOVA NA UREĐENJU PARKA NA TRGU SV. IVANA

Odluka o odabiru projekata_Program razvoja otoka u 2017

RADOVI NA UREĐENJU PARKA NA TRGU SV. IVANA PRIVEDENI SU KRAJU. KAKO PARK SADA IZGLEDA MOŽETE POGLEDATI U NA SLIJEDEĆIM FOTOGRAFIJAMA: