∼ SVEČANOST PRIMANJA I PROMAKNUĆA ČLANOVA BRATOVŠTINE HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA U VRBNIKU

BRATOVŠTINA HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA OKUPLJA ŠTOVATELJE VINA, MEĐU KOJIMA NISU SAMO  VINARI, VINOGRADARI I ENOLOZI NEGO I BROJNE JAVNE LIČNOSTI. VITEZOVI SE ZAUZIMAJU ZA PROMICANJE VINSKE KULTURE, ZNANSTVENI, ISTRAŽIVAČKI I STRUČNI RAD U VINARSTVU I VINOGRADARSTVU TE KULTURU PIJENJA VINA, ALI I ZA TEMELJNE KRŠĆANSKE VREDNOTE.

SVI ČLANOVI VITEŠKOG REDA SU POLOŽAJNO RAVNOPRAVNI, A PRVI STUPANJ PRISTUPANJU BRATOVŠTINI POČINJE S PRVIM STUPNJEM U STATUSU VITEZA PRIPRAVNIKA (HOSPES), PA SLIJEDE SAVJETNIK, SUDAC I VITEZ VINA. INTRONIZACIJA JE UVIJEK  UPRILIČENA U TIJEKU SLUŽENJA SV. MISE PRISEGOM NA MAČ I ISPIJANJEM GUTLJAJA VINA IZ ZLATNOG KALEŽA I DOBIVANJEM ZNAKOVLJA I SVJEDOČANSTVA UZ ZVUKE FANFARA.

OVE GODINE BRATOVŠTINA HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA SVOJU SVEČANOST PRIMANJA I PROMAKNUĆA ČLANOVA  ODRŽALA JE U VRBNIKU I TO  28. I 29. SVIBNJA 2016. GODINE. DOMAĆIN SVEČANOSTI BIO JE LEGAT VITEZ MILORAD ZORIČIĆ RAVNATELJ VITEŠKOG STOLA HRVATSKO PRIMORJE-ISTRA. SAM PROGRAM ZAPOČEO JE U SUBOTU 28. SVIBNJA 2016. GODINE, OKUPLJANJEM ČLANOVA I GOSTIJU NA PLACI VRBNIČKOG STATUTA OD KUDA JE KRENUO MIMOHOD ULICAMA VRBNIKA. SAMA SVEČANOST PROMAKNUĆA I PRIMANJA NOVIH ČLANOVA ODRŽANA JE U SKLOPU MISNOG SLAVLJA U CRKVI UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE. U BRATOVŠTINU JE PRIMLJENO UKUPNO 25 NOVIH ČLANOVA. OD NIZA PROMAKNUĆA BITNO JE NAGLASITI DA SU I NAŠI VINARI, ČLANOVI BRATOVŠTINE HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA TAKOĐER PROMAKNUTI, A RADI SE O JURANIĆ ŽELJKU I IVANU TE TOLJANIĆ FRANJU. NOVI I PROMAKNUTI ČLANOVI PRISEGNULI SU UZ SLOGAN: „IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI“, ŠTO U PRIJEVODU GLASI: „U SLAVU BOGA I U SLAVU VINA“.

BITNO JE SPOMENUTI KAKO SU NA SAMOJ SVEČANOSTI BILI PRISUTNI I MNOGI POČASNI GOSTI, ČLANOVI VINSKOG VITEŠKOG REDA DILJEM EUROPE  OD KOJIH ĆEMO POSEBNO ISTAKNUTI SLIJEDEĆE:

–          PRVI KONZUL SENATA EUROPSKOG VINSKOG VITEŠKOG REDA PROF. ALFRED R. TOMBOR TINTERA

–          SENATNI IZASLANIK ZA HRVATSKU, VITEZ MATE KLIKOVIĆ

–          PROKONZUL ADMINISTRATOR VITEZ ANTON PEZDRIC, KONZULAT SLOVENIJA EUROPSKOG VINSKOG VITEŠKOG REDA

–          VITEZ KONRAD KOBLER, KONZULAT BAVARSKA EUROPSKOG VINSKOG VITEŠKOG REDA

–          PROKONZUL VITEZ IVO DELONGA, PREDSJEDNIK BRATOVŠTINE HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA

–          SENATOR H.C. VITEZ STJEPAN ŠAFRAN, DOPREDSJEDNIK BRATOVŠTINE HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA

–          PROKONZUL VITEZ ANTE LEDIĆ, POČASNI PREDSJEDNIK BRATOVŠTINE HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA

DRUŽENJE JE ZAVRŠENO U NEDJELJU 29. SVIBNJA 2016. GODINE, POSJETOM ČLANOVA BRATOVŠTINE HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA I NJIHOVIH GOSTIJU VINARIJAMA KOJE SU U VLASNIŠTVU VINARA NA PODRUČJU OPĆINE VRBNIK, A KOJI SU UJEDNO I ČLANOVI SAME BRATOVŠINE.

EVO I NEKOLIKO FOTOGRAFIJE SA SAME SVEČANOSTI:

 

 

 

 

 

 

 


Objavljeno: 31. svibnja 2016