∼ U OPĆINI DOBRINJ ODRŽAN 63. KRČKI FESTIVAL FOLKLORA

Proteklog je vikenda na dobrinjskoj Placi održani 63. izdanje najstarijeg festivala ove vrste u Hrvatskoj – Krčki festival folklora. Da se podsjetimo, prvi je festival pod nazivom Festival folklora otoka Krka održan 1935. godine u Omišlju, a utemeljili su ga prof. Ivan Matetić Ronjgov, skladatelj, melograf i glazbeni pedagog, prof. Slavko Zlatić, skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog i glazbeni pisac te Ive Jelenović, zaljubljenik u domaći tanac, kanat i sopnju. Na njemu je sudjelovalo je 6 folklornih skupina iz gotovo svih dijelova otoka. Od tada se, uz izuzetak ratnih i poratnih godina, ta manifestacija redovito odvija svake godine u drugom krčkom mjestu, predstavljajući uvijek iznova neke od temeljnih stupova krčke tradicijske kulture – autohtonog glazbenog i plesnog izričaja koji se unatoč izazovima modernog vremena, upravo zahvaljujući toj ali i brojnim sličnim manifestacijama, na otoku Krku i danas ljubomorno čuvaju.

Ove su godine napravljene neke izmjene. Tako je, kako objasnila voditeljica programa obiju večeri Gordana Gržetić, vraćeno kako je nekada bilo, tako da je prva večer bila posvećena članovima mlađih sekcija, dok je druga, završna večer bila prilika da svoje tancursko, kantursko i sviračko znanje pokažu oni stariji i iskusniji folkloraši. Druga je promjena da ove godine nije bilo stručnog odbora festivala koji je prijašnjih godina pažljivo motrio i slušao te na kraju svojim savjetima pomagao da sva folklorna društva poprave eventualne greške i tako poboljšaju svoj rad.

U subotu, 10. lipnja 2017. svečanim mimohodom na Placu su stigle članice i članovi dječjih skupina koje djeluju pri otočnim folklornim udrugama. Nazočne je pozdravio dr. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb, autor knjige Krčki tanci, a nakon što je podignuta festivalska zastava, festival je otvorio načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina. Potom su svu raskoš nošnji i tanca, naravno uz pratnju sopela, redom pokazali mladi iz KUD-a Vrh, KD Sv Juraj iz Krasa, KUD-a Ive Jurjević iz Omišlja, VKD Frankopan iz Vrbnika, KUD-a iz Punat, FD Njivice, KD Kornić, KD Sv Petar iz Gabonjina, KD Šoto Jurandvor Baška, KD Poljica, KUU Dubašnica iz Malinske i na kraju domaćini KD Ive Jelenović iz Dobrinja.

Drugu večer, 11. lipnja, nakon svečanog mimohoda, pred nešto manje brojnom publikom nego večer prije, priliku da u desetak minuta pokažu neke od svojih najreprezentativnijih izvedbi dobili su odrasli, iskusniji i ponešto stariji bodulski folkloraši iz KUD-a Vrh, KD Sv Juraj iz Krasa, VKD Frankopan iz Vrbnika, KUD-a Punat, FD Njivice, KD Kornić, KD Sv Petar iz Gabonjina, KD Šoto Jurandvor Baška, KD Poljica, KUU Dubašnica iz Malinske te domaćini KD Ive Jelenović iz Dobrinja. Nismo uspjeli doznati zašto na ovoj smotri nisu bili folkloraši iz KUD-a Ive Jurjević Omišalj.

Osim tanca i sopnje, čuli smo nekoliko starinskih pjesama u izvođenju kanturica i kantura iz VKD Frankopan Vrbnik (Miriam Volarić, Dina Antić, Mariza Renčić, Veronika Jurešić te Ana i Mara Vadnov), KD Sveti Petar iz Gabonjina (Branko i Željko Brnić), KUU Dubašnica iz Malinske (Đani Barbiš i Anton Gržetić) te iz KD Poljica i KD Šoto Jurandvor Baška.

Nakon što je dobrinjski načelnik Neven Komadina uručio prigodne darove predstavnicima folklornih grupa koje su sudjelovali na ovom, uvjetno rečeno, festivalu, zatim čelnicima svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka te dr. Tvrtku Zebecu i Ivanu Pavačiću Jecalićevu, spuštena je festivalska zastava i predana načelniku Općine Vrbnik Draganu Zahiji, domaćinu sljedećeg 64. Krčkog festivala folklora.

Više fotografija s prve večeri festivala možete vidjeti OVDJE, a s druge OVDJE.

(MK)

PREUZETO S PORTALA OTOK KRK (http://otok-krk.org/krk/hrvatska/u-dobrinju-odrzan-63.-krcki-festival-folklora )


Objavljeno: 14. lipnja 2017