∼ “VRBNIČKI STATUT U SLUŽBI RAZVOJA TURIZMA”

Treća izložba otočke turneje, druga na Krku (prva je bila u Baški), otvorena je u Domu u Vrbniku neposredno prije prezentacije “Vrbnik – destinacija turizma i kulture” na kojoj je iznajmljivačima i drugim turističkim djelatnicima iz Vrbnika predstavljen utjecaj kulturnih događaja na turističke posjete. “Odlučili smo izložbu otvoriti neposredno prije prezentacije jer se sjajno uklapa u temu”, pojasnila je na otvorenju načelnica Općine Vrbnik Marija Dujmović-Pavan te podsjetila da se baštinom treba ponositi. Zorislav Antun Petrović kao autor ukratko je predstavio kako je izložba nastala te nabrojao gdje je sve bila postavljena, a doc. dr. sc. Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ukratko je predstavio Krčki ili Vrbnički, odnosno Vrbanski statut, podsjetivši da je većina statuta u domeni kaznenog prava pa se na temelju njegovih odredbi najviše i može govoriti o kaznenom pravu i kaznenom postupku te o stvarnom i obveznom pravu. “Statut – kakvim danas raspolažemo – nije u potpunosti sređen i vjerojatno je bio dopunjavan kako bi se pojavio novi problem”, istaknuo je Galović. Kad je riječ o suzbijanju korupcije Vrbanski statut je precizno razlučio nadležnosti pojedinih podknežina i tako onemogućio miješanje ingerencija.

Ova izložba u organizaciji Instituta za kulturu i etiku u Zagrebu prikazuje najatraktivnija rješenja suzbijanja korupcije nastala u srednjovjekovnim pravnim aktima nastalim na hrvatskoj obali Jadrana, počevši od Korčulanskog statuta iz 1265. godine preko Vinodolskog zakona iz 1288., najstarijeg hrvatskog pravnog spomenika, Krčkog ili Vrbničkog statuta iz 1388. pa do Riječkog statuta iz 1530 godine. Izložba će biti u Vrbniku do 25. svibnja, a potom dolazi na završnu točku otočne turneje u Krk, gdje će biti otvorena od 27. svibnja do 7. lipnja.

Projektom “Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku”, koji se realizira uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta predviđeno je održavanje predavanja za učenike trećih razreda deset srednjih škola u Cresu, Pagu, Rijeci, Zadru, Splitu i Zagrebu te postavljanje izložbe izuzev u ovim školama i u Baški, Vrbniku i Krku. Ukupno će projektom biti obuhvaćeno preko dvije tisuće učenika i građana.

(Zorislav Antun Petrović)

 

O izložbi Dobri stari zakoni, koja je u funkciji promocije vrbničke turističke ponude s Ninom Ožegović i načelnicom Općine Vrbnik Marijom Dujmović-Pavan razgovarao je Damir Pijaca s Radio Rijeka, a sam razgovor možete pronaći OVDJE.

 

 

 

 


Objavljeno: 24. svibnja 2016